Ga naar de pagina-inhoud

"Slimmer dan de Zanger", Track by Track

SLIMMER DAN DE ZANGER

1) Dacht zelf; wat krijgen we nu, een gelukte tekst die slimmer is dan ik zelf ben, en toch zelfgeschreven. Meteen gemaild naar Ronny Mosuse met de hoofding "betreft wereldhit" en of hij misschien de muziek kon verzinnen want ik wilde mijn geslaagde tekst geen onrecht aandoen, 3 uur later kreeg ik een mp3tje van Ronny en "Slimmer dan de zanger” was klaar.

MESSIAS

2) Ik hou van God als concept, ik weet ook zeker dat er maar één "onbewogen beweger" is zoals Thomas van Acquino dat vroeger altijd zo mooi zei, hoe durven mensen de godsbeelden dan nu polariseren... en er een reden tot oorlog uit puren, “Eigen God Eerst”, smaalt Willem Vermandere...Die blend tussen die viool en die draailier is een klein geheimpje.

MANNEN ZIJN SIMPELER DAN VROUWEN

3) "Mannen zijn simpeler dan vrouwen", is de titel zei ik tegen mijn vrouw, ze zei:” dat wist ik al lang”. Ik bedoelde het meer als een grappig uitgangspunt: mannen kunnen hun emoties zo slecht kwijt aan hun geliefde... Let ook op de rare opbouw; eerst alleen een baby-Taylor-gitaar en op de duur een heuse bigband met blazersarrangementen van Bob Porter. Gefliptheid waar ik van hou.

ALLEMAAL DOOR JOU

4) Celeste Nostalgia -het origineel van Riccardo Cocciante, - is tranerig romantisch, maar ik zag de ideale kans om een man uit verlatingsangst op bedreigende wijze liefde af te smeken. Ik begrijp die zanger, ik zou het ook zo doen.

ER KAN ALTIJD NOG EEN TANDJE BIJ

5)"If something goes wrong, it could be worse", één van mijn lijfspreuken. Niettegenstaande die vrolijke raggatonbeat (met dank aan BC) is het nogal een donker liedje...

PINGUIN OP ANTARCTICA

6) Met één druk op een digitale knop kan je een tekst (van de Paus in Regensburg) vertalen in het Arabisch, toch hebben we elkaar nog nooit zo slecht verstaan. Latin met een viool is niet stijlvast, dat hoefde ook niet want de redenering was eerder:”En wat kan Geert Waegeman doen in dit nummer?”

GROOT ZIJN IN IETS KLEINS

7) Mijn zestienjarig petekind Mathieu speelt nu in een postgrungebandje op mijn ouwe Radios-Fender, daarnaast studeert hij Jazz bij Jef Neve. Op een familiefeestje kwam hij met die Cm, Ab, Gm, F-riff. Ik vroeg of ik die riff mocht gebruiken voor de nieuwe plaat. Eindelijk eens een nummer gestuwd door een piano. Mathieu ging akkoord. We hebben ook geprutst met enveloppe generators en de oscillators. BC had nog een stokoude Moog (muziek uit de cosmos met Flor Berkenbos herrinnert u zich?) Ik vind de moog , net zoals de draailier, de schildpad-udu en de rommelpot vintage folk- en wereldmuziekinstrumenten. De Moog bestond al in de jaren 50 van de vorige eeuw. De tekst maakt de balans op van een leven, grootste dingen mag je niet meer verwachten. Als Lee Towers een eigen Geurlijn heeft (ik vermoed dat hij voor ieder optreden ter definitie van zijn territorium de rand van het podium af urineert, wil ik een eigen tandenstokerlijn. Posthuum moet dat mijn enige wapenfeit worden. Leuk dat er een echte sopraan (An Lauwereyns) mee deed.

MONSTER ZONDER WAARDE

8) "Monster zonder Waarde" schreef ik op mijn 22ste, het heette toen nog “Realiteit”, had nog geen bridge en ik had ook die accordeon suite nog niet verzonnen. Toen ik pas 22 was gloeide de punk nog na en werd je voor zo'n nummer bespuwd (in het beste geval, want dat was toen een blijk van appreciatie) De tekst is autobiografisch, de temmer is verzonnen..De violen in de tweede strofe staan bewust zo geïsoleerd, wat ze in Hollywood mogen...

KOM DAN NAAR MIJ

9) Mensen klagen liever dan dat ze zich verdiepen in andermans problemen. Kom dan naar mij Kom naar mij Niet dat ik deug als dokter Maar als patïent ben ik een kei. De muziek is van het mardi-gras-type. Zon (en water) overgoten swing uit New Orleans, met aan de piano een ingebeelde Doctor John.

VAN VOOR AF AAN

10) "Van voor af aan" wordt door mijn medemuzikanten"het Radiosliedje” genoemd. Het is een liedje over kapers op de kust bij een langdurige relatie. Vandaar die piraten van de zee. De mandolinepartij maakt het folk, en de tekst drukt de behaagzucht wat weg hoop ik.

HOND

11) "Hond" is een liveopname omdat we vreesden dat Steven De Bruyn en ik we die Rivierenhofversie nooit meer met de zelfde mekaar aftastende authenticiteit zouden kunnen opnemen in een studio. Het nummer gaat niet over een hond, wel over een depressie.

IK WIL JE (NOOIT MEER KWIJT)

12) Ik kom nooit meer van mijn Dylan obsessie af. Na “Prachtig in het Blauw” op (Tangled up in Blue) op het eerste plaatje, gooi ik me nu op "I want You". "I want You" zou een popkwisvraag kunnen zijn; het is het enige Dylan nummer met een diep doordacht -hier en daar wat virtuositeit (Eric Melaerts!)- vragend arrangement. En vooral met een onbestaande zanglijn want compleet geneuzeld. Ik heb gewacht tot ik mijn stem was kwijt geraakt na een Boombal en een zware nacht: toen lukte het zingen plots wel.

HET DAK VAN DE WERELD IS ER AF

13) Parodieën werken niet op platen, dus voor de jazz-apocalypso "Het Dak van de Wereld is er af", heb ik bij de blazers van Bob Porter maar echte Frank Sinatra-vibes besteld. (met Nelson Riddle? Ja, maar zonder Luis Belson..)

ZES OERANG OETANGS

14) "Zes Oerang Oetangs" zitten zelden op een baobab, een boabab (een apenbroodboom) is een Afrikaans gegeven en oerang oetangs zal je eerder ontmoeten in een Indische biotoop. Is het nummer dan absurd? Dat weet ik niet. Dat moet Jan Hoet maar beslissen. Dat trapharmonium stond toevallig in de Motormusicstudios. Het was een kick om de gebroeders Smeulders (2 virtuozen van het zuiverste water) quatremains-gewijs te zien vechten met dat knoertvalse instrument...

AAA

15) AAA AAA AAA AAAA

Ga naar boven